Monday, March 1, 2010

Kesianlah pd diri kita terlebih dahulu sbelum kesiankan org lain

Salam semua

Dah lama aku x update blog aku...hampir2 terbengkalai...walau ape pun aku dh identify 5 candid photos yg terbaik dan tunggu masa je utk aku umumkan....sbb aku ngah terfikir kaedah terbaik utk dapatkan alamat utk tujuan penghantaran hadiah nanti...

Semasa aku update blog ni, jam menunjukkan pukul 1.00 pagi..mata still x mengantuk..aku cuba tido tp still x bole..lgpun esok aku plan nk wat keje kat umah je..so tghari nnt leh masak sendiri..bosan asyik mkn kat luar je..mak pun ada pesan jgn asyik selalu mkn kat luar sebab mknn yg dijual belom tentu bersih..so aku decide utk stay kat umah wat keje smpai tghari..pastu stop kejap utk msk lunch..rehat n then workout kat gym...

Tengahari tadi aku jln2 beli barang kat shopping complex kat area2 rumah sewa aku kat Puchong ni..sedang aku jln2, aku terpandangkan seorg budak perempuan..barangkali baru lps spm sedang mempromosikan brg2 di kedai hinode shop..hinode shop yg jual brg2 rm5...terpandangkan dia yg x putus2 brkata "singgah..satu brg 5 ringgit, tgk dulu, x beli xpe" lebih kurang mcm tu la...aku perhatikan dari jauh..org2 yg lalu lalang di situ buat x tahu je..jauh di sudut hati, kesian aku tgk budak perempuan tu..tp nk wat camne..mungkin itu konsep kedai tu utk mempromosikan brg2..tp aku tabik spring kat bdk perempuan yg keje kat hinode shop yg x jemu2 mmpromosikn brg2....kemudian aku turun ke tingkat bawah..niat di hati nk mnjamu selera..sekali lg aku lihat budak prmpuan yg duduk di luar kedai sambil membawa buku menu utk mempromosikan restoran yg berkenaan.. kesian aku tgk..last2, termakan pujuk juga akhirnya aku..kemudian aku ke toilet..biaselah lps makan..belum sempat aku masuk, aku lihat makcik2 cleaner sedang bersihkan toilet..hmm..kesian aku tgk makcik2 yg brtungkus lumus mengelap lantai...tp nk wat camne..kalaulah aku jutawan, insyaAllah dah lama aku hulur seberapa yg mampu.

Walauapapun, prinsip aku...sebelum kesian kat orang, kesianlah pada diri kita, family kita terlebih dahulu..Rezeki di tangan tuhan...kalau usaha lebih, insyaAllah rezeki pun lebih..Sesungguhnya Allah tidak mengubah nasib sesuatu kaum melainkan dia sendiri yang mengubahnya...


Nota kaki:
*aku ni jenis cepat kesian kat org especially kalo org minta sedekah kat psr2 mlm, yg dtg masa kite makan kat
mane2 restoran, cuma aku takut kalo2 peminta sedekah ni ditunjangi oleh sindiket tertentu
*kdg2 kesian kat diri sendiri....

12 comments:

miloicekaw1119 said...

betul2..
kdg2 nk kesiankan diri org,tapi diri sendiri pun xbetul ek..

cj'alhafiz said...

betul betul betul.........
sama gak cam...tolong dri sndri sblum sibuk nak tulong orang laen....

♥CIK SHA♥ said...

betul tu..
saya pun kadang2 mudah kesian kat orang..huhu..susah nak kikis sifat tu..tapi selalu kena berjaga2 la..takot kena tipu..

qismina said...

kalu ngko duk kat indon nih.. alamaknya papa kedana laa ngko.. awl2 dulu aku kesian gak tgk bnda2 nie semua.. tapi makin lama duk kt sini mmg makin ilang rasa kesian kt org.. sbb diorg byk penipu. tue yg mls nk kesian2 tue..

hati rasa mati..

P A U L I N E said...

sy pernah minta derma kat pasar mewakili PBSM sekolah dulu.. perasaan tak kena hirau itu memang dah biasa.. bila ada org sanggup menderma.. hati tu memang rasa gembira sbb dh dpt bantu 1 org.. <<< luahan perasaan


betul tu... derma kena hati2..

naz said...

sama lah bro. rasa marah bengang tapi kesian tetap :)

@juera said...

sma la kiter..tp btol tu kte awk..sblom kesian kt org lain kesian kt diri kita dlu..peace~^_^

Pakcu said...

betul...jgn sampai kesiankan oranglain, kita yg punah~

[biru][pink] said...

tak sanggup tengok budak kecik & orang tua kerja & mintak sedekah.
sedihnye

Arra JaSmY said...

Betul3.kite kne kesiankan dri sndri n family dulu.Besela,nak hidup macam2 ikhtiar perlu kite buat,keje apew pun x pe. asalkan keje tu halal sudahlah..:)

jAi said...

ish... ish... ish.... kesian. kalau ikutkan kesian... mmg asyik duk kesian jek aa. huhuhu

ArELeEz said...

kalo ko jadik jutawan, ko jgn lupe kat aku tau! ahaks2..

woit! singgah blog aku, ek! http://asleez-asrolareleez.blogspot.com & http://areleezdshoppe.blogspot.com

Related Posts with Thumbnails