Monday, March 22, 2010

Bau ketiak lelaki mampu menjadi penawar stress wanita??

Salam semua...


Beberapa tahun yang lalu, bahagian Biologi Manusia di University Pennsylvania membuat kajian yang membuktikan bahawa peluh lelaki dapat membantu kaum wanita menurunkan tekanan serta melancarkan perjalanan haid. Menurut laporan Jurnal Biology of Reproduction America, sebelum ini, bau ketiak lelaki yang tidak memakai deodoran digunakan sebagai bahan uji kaji bagi mencari bukti bahawa hidung wanita boleh tergoda dengan bau lawan sejenisnya. Dalam kajian yang dilakukan, wangian semulajadi itu kemudian disapukan ke atas bibir puluhan wanita berumur 25 dan 45 tahun tanpa memberitahu ia adalah bau peluh lelaki dan hanya diberitahu bahawa mereka sedang menguji satu aroma wangian tersebut. Enam jam pertama selepas itu, skala mood wanita yang disapu wangian yang diperbuat daripada peluh ketiak lelaki tersebut diukur. Hasilnya sungguh memeranjatkan. Selain boleh menceriakan mood, aura ketiak lelaki juga ternyata dapat membuatkan wanita menjadi kurang berasa tertekan.

gambar hiasan

Nota kaki:

*hmm...lelaki nmpaknye kena berjaga2 la lepas ni..hehe
*source: maklumat diambil drpd salah sebuah majalah kesihatan lelaki terkenal di Malaysia

13 comments:

penaberkala said...

haha,betul ke ni bro?
xyah pkai deadorant la nnt

@juera said...

bau lelaki sejati..^_^

MakTEH said...

sy selaku wanita bersetuju... =) dh lame mengakui.xsgka ade research.kuikui

fyezura said...

hahah..bia betul

zonaku said...

hehheheee.. penah baca gak.. x tau reliable or not

Nashays said...

hahaha...cuba naik komuter taim balik keje berhimpit ngn mamat bangla, nepal n yg sewaktu dengannya...yg lokal pon bau sama..naik pening ader ngn ketiak hangit memasing...:)

mshalim said...

Agaknye kene sapu dulu kt bibir br la nampak kesannye...hihi

nawal said...

geli!!!!

Zoelhilmi said...

ya ya ya..sila jaga.hehe

Irnie said...

tak selera la ng gambar hiasan tu ;)

Cik Norfa said...

oh yeke? mak aih! tak sanggup plak rasanya..hahaha...

camne la nanti aku kawen..huhuhu!

::ienafazlyna:: said...

hahhaa..betul2..tp tak semua lelaki ade bau ketiak yg harum..eekke

Farha said...

Hahaha

kalau fakta benar sekalipon. hanya orang yang dah kawen jek tau kot. kihkih. tapi kalau bau tengik, pengsan!!

Related Posts with Thumbnails