Wednesday, January 13, 2010

Bihun goreng paling x sedap yg pernah aku masak!!


Salam semua..


Hari ni mcm biaselah..aku akan masak utk bawa bekal utk mkn tghari..hari ni aku plan masak bihun goreng sbb aku tgk perencah segera bihun goreng ada dlm peti ais..ayam pun ada, sosej ada, sawi pun ada..cantik...nmpak gaya bihun grg aku hari ni lebih sedap dari hari2 sebelum ni..bihun aku dah rendam dari semalam..so hari ni aku cuma siang ayam.hiris sosej n potong sawi..bila semua bahan2 dah sedia, aku pun mulalah panaskan minyak..alamak terlebih plak minyak..lepas aku keluarkan sedikit minyak, aku mula masukkan perencah segera..ala-ala pro aku pakai apron..bukan apa takut minyak terpercik kena baju..aku guna gak pinggan kaca utk protect mata..hehe..bunyi kat dapur tu mmg bising la..mcm aku ngah masak lauk utk kenduri kawin..hehehe..bila dah kuar bau, ayam yang telah dicincang halus aku masukkan dalam kuali..ah,lama lagi ayam ni nak masak..so aku tinggalkan dapur jap dan terus sambung on9..apa lagi facebook la..sempat gak tgk blog aku..sedar x sedar, tetibe aku bau hangit..ya Allah, ayam aku...aku apa lagi, kelam kabutlah meluru ke dapur..nasib baik masih boleh diselamatkan..aku tuangla air sbb aku tgk minyak dah kering..then aku biarkan jap..pastu aku masukkan hirisan sosej utk menyedapkan lagi bihun aku..konon2nye la..hehe..then masukkan garam..bab ni la yg paling aku lemah sekali..aku mmg tak pandai nak sukat garam..last2 aku campakkan setengah sudu..

Bila aku dah yakin semua dah ok, then aku masukkanla bihun yg dh kembang td..ya Allah, banjir....tidakkkkk...bihun grg aku dh jadi bihun hailam..punah harapan aku..then aku besarkan api dgn harapan air cepat disejat..hmm..lantakla..last sekali aku pun masukkanlah sawi ngan cili padi yg telah dihiris halus..kali ni aku dh x peduli..lantaklah nak jadi ape bihun aku ni..yg penting aku kenyang..hehe..bila semua dah ok, aku pun pindahkan bihun dlm kuali ke dalam pinggan utk dimakan..bila rasa..tu diaaaaaaaaa....semua rasa sebati..pahit, masin, basah, pedas..semua adala..tp nk wat camne..mkn je la..hehe..so moral of the story, kalo ngah masak, jgn sesekali mengadap komputer utk buka FB ke, buka blog ke..aku plan lps ni aku nk try buat western food plak..spageti ke, lasagna ke..

Jangan terpengaruh dgn bihun di atas..ia cuma hiasan semata2..


Nota kaki:
*aku rasa lps habis phd dlm masa 3 tahun ni, aku leh jadi chef terkenal ni..hehe
*kalo ade bini kan senang, xyah susah2 nak masak..ye ke??tu kalo bini pndai masak la..
*kalo masak mcm ni dpn bakal mak mentua, cnfirm kene reject..hehe

23 comments:

Emon. said...

haha, garam tu bnyk sangat. fail la u XD

Radiusi Maya Algebra said...

haha. ok la tu semua rasa ade.
cukup rasa~~;D

Fairuz Zulaila said...

haha..tu ori yg u mask ke..kalo tgk pic nampak menarik tpi rasa x tau la..

amirah said...

nmpk sedap..jadila 2..hik2

DAYANA said...

wah..nampak menarik..hahaha.. xpe... pegajaran tu en.halim..huhuhu

TiTin said...

cpt2 la cari bini ye..hehehe

kasihkuamiera said...

hahhahahahha xper t buat ag tp pstikn jgn on9 pesbuk :p

cpt2 la kawen

Bungakopi said...

bagus la pandai masak. huhu

ciKenit farHana said...

seem so delicious.... =)
byk bahan tambahan.. i like it... =D

Seri said...

kalau dah letak perencah segera tak perlu letak garam rasanya

fya zainal said...

owhhhh bihun tu masih nampak sedap dan buat aku lapar^^

ezzati said...

basuh blk la ngan air

khalisyaa said...

hheheh...
lawak ah..
sy cube bayang cene gaye awk msk...
heh...funny...^^,

Arra JaSmY said...

hahaha..tahniah bro..
at least da mncuba teknik baru..hohoho..

len kali basuh dulu bkas rentung/hangit tuh baru masukkan bahan2 seterusnya...then masak balik..kurg cket baw rentung tuh..

hoh,saya bukan pandai mmasak tetapi saya dah selalu da masak2 rentung nih..itu maknanya saya lg x pndai masak..haha.ahaks.:)

SaRaH NoRDiN said...

huhuhuh awk ni kelakar la..
nk wat bihun goreng tumis la bawang dlu pastu masokkan la cili yg dah dihancurkan..baru beshhhhhh...guna perencah x besh la..heeee

dk-mie said...

huhuhu..sy blogwalking.. found ur blog. Bahahahah! gila lawak baca entry ni. Btw..i follow u k.

Zura said...

salam...nasib baik lelaki..klau ppuan confirm kena kutuk... :)

Dashing Days said...

xpe lelaki kalo masak xbest xde org nak kutuk.kalo pompuan mmg stok di ragui utk buat bini la hehehe

Ajey Mahat said...

tkpe bro.. janji bleh tlan..hehehe
cuba lagi..

IxoR@ said...

sendiri masak...tak sedap..makan aje la ek? hehehehe....

cepat-cepat la cari bini... urusan dapur dia bole settlekan...

masa tu, bole la concentrate kat pc lebih skit! ahaks....

cIk JanNah said...

xpe practise make perfect.
next tyme mesti lbh xpert!

;)

SyaffeQ said...

penipaun tersohor..mne ade x sedap...Ambo yg tengok ni pon da meleleh air liur...lapor weiii...nk pi mkn!!!!huawrghhh

文章 said...

餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 巴里島機票 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 銀行貸款 信用貸款 個人信貸 房屋貸款 房屋轉增貸 房貸二胎 房屋二胎 銀行二胎 土地貸款 農地貸款 情趣用品 情趣用品 腳臭 長灘島 長灘島旅遊 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡

Related Posts with Thumbnails